ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

Sasvim jednostavna sampita



"Jednostavna jer je i pocetnici mogu veoma uspesno napraviti… Recept sam pronasla negde na netu, ali sam ga malo doradila…"

Sastojci:

kora
6 zumanaca
6 kasika secera
6 kasika mlake vode
6 kasika brasna
1 kesica praska za pecivo
1 kasika kakaoa (po zelji)


fil
6 belanaca
1/2 kg secera
1 dl vode
sok od pola limuna
3 kesice vanil secera
glazura
100 g cokolade za kuvanje
malo ulja

Priprema:

KORA:
1. Zumanca dobro umutiti sa secerom, dodati mlaku vodu, peci prasak, brasno i kakao (po
zelji)
2. Pleh obloziti peki papirom, razliti smesu i peci oko 10 min. na 250 C (ako vam pecnica
jace pece onda moze i na 200 C)

FIL:
1. Penasto umutiti belanca, dodati na vrh noza soli; kada se dobro umuti dodati vanil secer
2. U serpu sipati 1/2 kg secera i 1 dl vode; kuvati na laganoj vatri dok ne prokljuca; kada
prokljuca dodati sok od pola limuna i kuvati jos 10min
3. U umucena belanca postepeno dodavati vreo sirup uz neprestano mucenje mikserom;
kada se potrosi sav sirup mutiti jos 15 min
4. Fil naneti na koru i fino rasporediti (ako se lepi noz ili spaklu kojom mazete pokvasiti)
5. nakon toga zapeci u pecnici na 200 C 1 min (stvara se fina korica)
GLAZURA:
1. Cokoladu rastopiti sa malo ulja i naneti na vrucu samtiu,
 na jos toploj glazuri mokrim nozem napraviti kvadrate po kojima ce se sampita seci

Posluživanje
Ohladjenu sampitu seci mokrim nozem.
 Ukoliko pzaljivo pratite recept necete pogeresiti



0 komentari:

Objavi komentar