Pages - Menu
▼
subota, 17. siječnja 2015.
Rolat od oblatne
Sastojci:
2 kore oblatne
250 gr. maslaca ili margarina
500 gr. kristal šećera
2 dcl vode
300 gr. mlevenog plazma keksa
200 gr. kokosovog brašna
2 jaja
50 gr. seckanih oraha
50 gr. brusnica
50 gr. čokolade za kuvanje
Za glazuru:
50 gr. čokolade za kuvanje
2 kašike kristal šećera
3 kašike vode
malo ulja
Priprema:
Čokoladu staviti u šerpicu na laganu vatru da se otopi.
Brusnice preliti vrelom vodom da nabubre, te staviti u cedilo da se iscede.
U šerpu staviti vodu i šećer i kratko prokuvati da se šećer otopi.
Dodati maslac ili margarin narezan na listiće i još malo prokuvati, da se maslac ili margarin otopi.
Skinuti sa vatre i u vrelu smesu dodati, mleveni plazma keks, jaja i kokosovo brašno i dobro izmešati da se svi sastojci sjedine.Masu podeliti na dva dela.U jedan deo umešati iseckane orahe.U drugi deo umešati brusnice i otopljenu čokoladu.Kore oblatne uviti u vlažnu krpu da malo omekšaju, pa filovati.Koru oblatne premazati kremom sa čokoladom, na kremu staviti drugu koru oblatne i premazati kremom sa orasima.Pažljivo uviti u rolat.Rolat umotati u celofan.Staviti na hladno da se kreme stegne.
Kada se krema stegnula, odvojiti celofan, rolatu odrezati krajeve i prebaciti na tacnu za posluživanje posutu prezlima.Na laganoj vatri zagrejati sastojke za glazuru i kada se sastojci sjedine i rastope čokoladnu glazuru polagano preliti preko rolata.
Ostaviti na hladno da se glazura stegne.Rezati na parčad 1 cm. debljine.
Dobije se ukupno oko 35 parčadi.
Napomene: Rolat od oblatne je jedan od starih dobrih recepata koji sam dobila od prijateljice Željane.
Kreme su izuzetne i mogu se koristiti i kod drugih kolača. Rolat se dosta teško uvija i krema u toku uvijanja iscuri, iako je dosta gusta. Radi lakše izrade kolača isti ne morate uvijati u rolat, već na drugu kremu treba staviti još jednu oblatnu. Ako ga radite kao oblatne, kore se ne vlaže, a na gornju koru prekriti najlonom u kojem su bile pakovane oblatne i staviti teški predmet (veću knjigu) da dobro pritisne oblatne. Ostaviti tako pritisnute najmanje 2 sata. Odležane oblatne seći na komade. Što oblatne duže stoje pod teretom, to će biti sočnije, jer će oblatna upiti kremu.
Prijatno!
Izvor:(tortekolaci.com)
Nema komentara:
Objavi komentar