Sastojci:
Kora:
-6 kom bjelanaca
-100 gr šećera
-60 gr pečenih što finije mljevenih lješnjaka
-4 kašike (oko 50 gr) oštrog brašna
-2 kašike tamnog kakaoa
-2 čajne kašičice praška za pecivo
-40 ml ulja
Za natopiti kore:
-1.5-2 dl mlijeka
-po želji čokoladnog likera
-10 gr vanilin šećera
Krem:
-8 dl punomasnog mlijeka
-120 gr gustina
-6 kom žumanaca
-70 gr šećera
-125 gr maslaca
-50 gr bijele čokolade
-100 gr bijelog eurokrema
-50 gr noisette čokolade
-100 gr tamnog eurokrema
-300 ml vrhnja za šlag
-10 gr mljevene želatine
Priprema:
Krem:
Prosijati gustin, umutiti žumanca i šećer, pomiješati sa gustinom i dodati oko 1 dl hladnog mlijeka, sjediniti da nema grudvica.
Ostatak mlijeka staviti na šporet da se zagrije.
Kad je mlijeko zakuhalo, skuhati gustu kremu uz stalno miješanje.
Skinuti sa šporeta i površinu kreme prekriti prozirnom folijom.
Ostaviti na hlađenje.
Kora: Umutiti bjelanca sa malo soli, postepeno dodavati šećer, šaum treba da bude čvrst i sjajan.
Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Lješnjake peći oko 10-ak minuta pa oljuštiti pomoću krpe i samljeti što finije (moji domaći lješnjaci imaju intenzivan i ukus i miris, pa je ova količina sasvim dovoljna, dok kad radim sa kupovnim to nije slučaj, tako da možete dio brašna zamjeniti sa dodatnom količinom lješnjaka po želji).
Šaumu dodati praškaste komponente i ručno mješati (samo lagano prevrtati smjesu).
Na kraju lagano dodati i ulje uz mješanje. Smjesu peći u okruglom kalupu d=24-26 cm (lagano podmazati i obložiti pek papirom dno i obruč) na 160 st oko 15-ak minuta, zavisno od rerne.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
Potpuno ohlađenu koru po visini prerezati na 2 dijela.
Nastavak krema:
U mlak krem dodati nasjeckan maslac i dobro izmiksati.
Podjeliti krem na 2 dijela.
U prvi dio dodati istopljenu bijelu čokoladu i bijeli eurokrem, a u drugi dio dodati istopljenu noisette čokoladu i tamni eurokrem (čokoladu i eurokrem otopiti zajedno na pari, to ide brzo
Želatinu preliti sa 4 kašike hladne vode ostaviti 5-10 min da nabubri, otopiti na laganoj temperaturi, uz stalno mješanje dodati 2 kašike svijetlog krema i dobro promješati, pa polovinu želatine dodati u svjetli krem i dobro promješati, a drugu polovinu u tamni krem i takođe dobro promješati, ja to radim ručno, bez miksera.
Posebno čvrsto umutiti 3 dl slatkog vrhnja (koristim biljno, ako radite sa mliječnim dodati i šlag-fiks).
U svaku kremu ručno umješati po 3 pune kašike šlaga, ostatak ostaviti za ukrašavanje.
U taj ostatak šlaga dodajte po 2 kašike svake kreme i dobili ste savršenu kremu za ukrašavanje.
Obruč za torte obložiti sa prozirnom folijom, staviti na tanjir za posluživanje i ređati: prva polovina kore, natopiti je sa toplim mlijekom, vanilijom i likerom, zatim tamni fil, druga polovina kore, preliv, svijetla krema, ukrašavanje po želji i to je to
Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar