nedjelja, 18. siječnja 2015.

Čokoladni kolač



Sastojci:

Za koru:

120 g maslaca
2 jaja
8 kašika šećera
4 reda čokolade
200 g mljevenih oraha
malo naribanog muškatnog oraščića
2 dl mlijeka
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo

Za fil:

1/2 l mlijeka
1 kesica pudinga od vanilije
100 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
130 g maslaca
100 g čokolade
2 kašike ulja
2 kesice šlaga

Priprema:

Kora:
1. U zdjeli penasto umutiti jaja, maslac i šećer, te dodati istopljenu čokoladu, orahe, oraščić i mlijeko.
2. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i dodati u pripremljenu smjesu.
3. Pleh prekriti papirom pa sipati smjesu za koru i peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 200 °C.
4. Pečenu koru ohladiti i prerezati po dužini na pola kako bi se dobile dvije jednake kriške.

Fil:
1. Puding skhvati u pola litre mlijeka prema uputstvu sa kesice i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti maslac sa šećerom u prahu, vanil-šećerom i umešati u ohlađen puding.
3. Prvu koru premazati pripremljenom kremom, prekriti drugom korom, a na nju nanijeti umućeni šlag i oblikovati ga u polukrug. Pripremljenu šnitu staviti u zamrzivač da se stvrdne.
4. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko ohlađene šnite.

Izvor:(domacikolaci.net)

0 komentari:

Objavi komentar