nedjelja, 7. prosinca 2014.

SLUČAJ KOJI UPOZORAVA: Otac troje djece dobio plućnu infekciju zbog sušenja veša u kući


Mnogo puta smo u prilici čuti ili pročitati upozorenje da ne bi trebalo sušiti veš u prostorijama u kojima borave ljudi, i to zato što isparavanja iz veša mogu biti pogubna po ljudsko zdravlje.

Craig Mather (43) iz Boltona, koji se te preporuke nije držao, kaže da je zbog sušenja odjeće u kući zaradio plućnu infekciju. Pretrpio je, tvrdi, ozbiljne plućne probleme, zbog spora plijesni koje su nastale sušenjem odjeće na radijatoru u sobi.
“Počeo sam se oporavljati tek kada mi je dijagnosticirana hronična plućna aspergiloza i propisani posebni lijekovi za borbu protiv gljivične infekcije”, ispričao je otac troje djece, piše parentdish.co.uk, prenio je Dnevnik.hr


Doktor mu je rekao da bi njegovi problemi mogli postati još gori zbog čega posljednjih 12 mjeseci odjeću ne suši u kući. Primijetio je veliki napredak u zdravlju.
Njegovo iskustvo jedno je od mnogih koje ističu stručnjaci, koji upozoravaju da sušenje u zatvorenom prostoru može predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje. Naime, odjeća postavljena na sušila za rublje ili radijatore može povisiti nivo vlage u domu i do 30 posto te stvoriti idealne uslove za razvoj spora plijesni.


“Jedna tura opranog rublja sadrži gotovo dvije litre vode koja je puštena u sobu. Većina nas imuna je na gljivice koje rastu u tim vlažnim uslovima ili ima organizam koji se može boriti sa zarazom. No, kod oboljelih od astme mogu se pojaviti problemi s kašljem i otežanim disanjem, a kod ljudi kojima je oslabljen imunološki sistem, poput oboljelih od raka koji se liječe kemoterapijom te pacijenata s AIDS-om i autoimunom bolesti, gljivice mogu prouzrokovati plućnu aspergilozu. Riječ je o stanju koje može uzrokovati neizlječiva, a ponekad i fatalna oštećenja pluća”, objasnio je profesor David Denning koji savjetuje da se rublje suši vani, u sušilici ili u zatvorenem prostoru s dobrom ventilacijom, što dalje od spavaće sobe i dnevnog boravka.

0 komentari:

Objavi komentar