nedjelja, 7. prosinca 2014.

Forever & ever kiflice


Hmmm… mijesim kiflice, kruščiće, buhtle i peciva od svoje desete godine (hvala mama!:-)) i znam da to nije lak posao i da treba imati osjećaja pod prstima za razne finese kojima dobijemo čim mekše, a opet hrskavije tijesto. Isto tako, užasno ne volim osjećaj suhoće tijesta u ustima, pogotovo drugi, treći, četvrti dan. Ljudi ostaju zabezeknuti kada probaju moje kiflice jer su poput mliječne pjenice… evo zašto:

Sastojci:

2 kg brašna (pola meko, pola oštro)
2 kocke svježeg kvasca
2 krcate žlice meda (kesten)
150 ml mlijeka
4 krcate žlice mlijeka u prahu

3 žličice soli
3 žličice jabučnog octa
3 žličice praška za pecivo
300 g jogurta
300 g kiselog vrhnja
300 g kiselog mlijeka
200 ml ulja
i po potrebi, toplo mlijeko
dodatno ulje i kojih 150-200 g maslaca

Priprema:

1. Prvo - zabranjena jaja i u tijestu i za premazivanje!
 Drugo - prostorija treba biti zaštićena od propuha i po mogućnosti ugrijana.
 Treće - osigurajte si dodatne poslove kada radite kiflice, jer treba čekati da se tijesto
3-4 puta diže.
 Četvrto - pogodne su za zamrzavanje (isto kao i kada radite njoke - na tacni zamrznete,
potom ih spremite u vrećice, po potrebi vadite iz zamrzivača).
 Peto - garantiram mekoću i nakon nekoliko dana stajanja...
 Šesto - malim dijelom podsjećaju na kroasane, ali one to nisu, jedino kada duplo
povećate količinu maslaca i ledenog ga ribate na tijesto. Tu verziju radim obično od
polovice tijesta.

 Sedmo - Tijesto je pogodno za sve oblike kiflica, peciva, buhtli, što vam god srce
poželi...
 Osmo - svi sastojci trebaju biti sobne temperature, mlijeko mora biti onako fino ugodno
toplo.
2. Zapjeniti kvasac sa ugrijanim mlijekom, medom i malo brašna.
3. Umijesiti meko, gipko i neljepljivo tijesto od navedenih sastojaka (prvo pomoću običnog
miksera sa spiralnim nastavcima, potom ručno). Pošteno ga namlatiti (živci, živci ;-))
dok se ne počnu stvarati mjehurići.
4. Prekriti sa dvije ugrijane krpe i ostaviti na toplome da udvostruči volumen (ja stavim u
ugrijanu pećnicu - 40*C).
5. Premijesiti, ostaviti još kojih pola sata na istom mjestu, potom ponovno lagano prstima
premijesiti par puta, razdijeliti na 5-6 kruščića i posložiti ih na pladanj, lagano svakog
nauljiti, pokriti dvjema krpama i ostaviti da odmori.
6. Svaki kruščić razvaljati na nauljenoj podlozi (mjehurići će samo pucati pod valjkom ;-))
i lagano kistom premazati istopljenim maslacem. Ostaviti da maslac očvrsne, rezati
trokutiće (veličina po želji), nadjenuti (opet po želji), posložiti na lim za pečenje
(obložen pek-papirom), ostaviti 10-15 minuta da odmore.
7. Staviti peći u ugrijanu pećnicu (200-210*C) dok ne dobe lijepu boju. Pečene premazati
mješavinom istopljenog maslaca i ulja. Po želji u premaz dodati med ili šećer u prahu
(ako volite slađe). :-)) Ja ih takve glazirane obožavam... čak su mi super prelivene čoko
glazurom i punjene Linoladom i kockicom čokolade :D
8. I što reći? :-) Užžžživajte :-)

Izvor:(coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar