ponedjeljak, 10. studenoga 2014.

Ljekari upozoravaju: Hladne su vam ruke i noge?

Hladni prsti na rukama i nogama češća su pojava kod žena. Do nje dolazi usljed procesa pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, događa li vam se često, to može ukazivati na druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme.



Anemija: Osjećate li pored hladnih ruku i druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite željezo u krvi. Željezo je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju. 


Dijabetes: Hladnoća kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na živčani sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, puno jedete a ne debljate se ili mršavite, obavezno prekontrolirajte razinu šećera u krvi. 

Štitnjača: Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je popraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja. 


Stres: On također može biti uzrok hladnih ruku i nogu. Pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, koji sužava krvne žile, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Ponekad, hladne ruke i stopala mogu biti znak nečeg opasnijeg, krvotok je prekinut zbog toga što su vene ili arterije u nogama zatrpane masnim naslagama. Ovu pojavu, međutim, prate i drugi simptomi, kao što je bol u rukama i nogama tokom vježbanja (zato što do mišića ne dolazi dovoljna količina krvi i kiseonika). Do nedovoljne cirkulacije zbog suženih krvnih sudova dolazi pretežno kod starijih osoba, pušača ili dijabetičara. 

0 komentari:

Objavi komentar